تهویه مطبوع چیست؟
تهویه مطبوع یعنی انجام عملیاتی روی هوا تا بتوان شرایط هوای محل مورد نظر را برای زیستن، کار کردن یا عملیات صنعتی معین، راحت و بهداشتی کرد و به حد مطلوب برسانیم. تهویه مطبوع باعث میشود شرایط هوا طبق روش خاصی به صورت اتوماتیک ثابت بماند یا تغییر کند.
تهویه مطبوع یا هوارسانی دلپذیر یا هوایش دلپذیر شاخهای از مهندسی مکانیک است. وظیفه آن تأمین شرایطی است که موجب رفاه انسان شود و برای نگهداری محصول یا فرایند خاصی مورد نیاز باشد.
برای انجام چنین عملی دستگاهی با ظرفیت مناسب بایستی نصب و در طی سال کنترل گردد. ظرفیت دستگاه با حداکثر بار لحظهای واقعی تعیین میگردد و نوع کنترل نیز با توجه به شرایطی که باید در طی مدت اعمال پیک بار و بار جزئی تأمین شود، مشخص میشود.
تخمین بار ممکن است گاهی به روش دقیق و گاهی نیز با روشهای سرانگشتی انجام گیرد.
دقت در تخمین بار یکی از عوامل بهینهسازی مصرف انرژی است.
تهویه مطبوع معمولاً شامل: سرمایش، گرمایش، رطوبت زنی و رطوبت زدائی وتصفیه هوا است.
به طور کلی سیستمهای تهویه مطبوع به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
1- سیستمهای تهویه مطبوع مستقل (مینی چیلر، داکت اسپلیت، کولر گازی، کولر آبی)
2- سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی (مانند انواع چیلرهای تراکمی و جذبی، VRF)
انواع سیستمهای تهویه مطبوع
کولر گازی (Split Ac Unit)
داکت اسپلیت (Ducted Split)
سیستم های اسپلیت مرکزی (VRF)
فن کویل (Fan Coil Unit)
برج خنک کننده (Cooling Tower)
چیلرها ( Cooled Chiller)
چیلرهای تراکمی آبی (Water Cooled Chiller)
چیلرهای تراکمی هوایی (Air Cooled Chiller)
مینی چیلر (Mini Cooled Chiller)
چیلرهای جذبی (Absorbtion Chiller)
هواساز ( Air handling unit )
ایرواشر (Air Washer)
زنت (ZENT)
کولر آبی (Water Cooler)
روفتاپ پکیج (Rooftop Package)
فن سانتریفیوژ و آکسیال (Axial & centrifuge Fan)
کانال و دریچه هوا (Channel and Air Hatch)
کانال و دریچه هوا (Channel and Air Hatch)
هود و هواکش آشپزخانه (Hood and kitchen faucets)
کولر گازی (Split Ac Unit):
کولر گازی نوعی دستگاه تهویه است که به کمک سیکل تبرید تراکمی، گرما را از اتاق گرفته و آن را در خارج اتاق دفع میکند. در برخی دستگاهها امکان معکوس کردن این سیکل یا چرخه وجود داشته و میتوان کولر را تبدیل به پمپ حرارتی کرد و در فصل زمستان از آن برای گرمایش استفاده کرد.
هر دستگاه کولر گازی از چهار جزء اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط یا لوله مویین تشکیل میشود.
در کولر گازی از گازهای مخصوص تبرید، که به آن مبرد میگویند، استفاده میشود. برخی از مبردهای پرکاربرد شامل R-22 یا R-134a یا R-404 هستند. این گازها در برخی موارد به شدت برای لایه ازون کره زمین مضر بوده و به همین دلیل در حال جایگزینی با گازهایی هستند که برای محیط زیست و لایه ازون مخاطرات کمتری داشته باشد.
برخی کولرهای گازی حاوی واحدی به نام «اینورتر» هستند. «اینورتر درایو» ها تجهیزاتی هستند که امکان تغییر و تنظیم فرکانس برق ورودی به موتورهای الکتریکی و در نتیجه تنظیم دور و سرعت آنها را فراهم میکنند. با تغییر سرعت و دور موتورهای الکتریکی، میتوان ظرفیت کمپرسور را بسته به نیاز و شرایط تغییر داد. به این طریق زمانی که بار حرارتی در حداکثر نیست، میتوان دور موتور را کاهش داده و در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
داکت اسپلیت (Ducted Split):
داکت اسپلیت یا اسپلیتهای کانالی در واقع یک کندانسور بزرگتر با ظرفیتی چند برابر کندانسورهای کولرگازی هستند که قدرت ایجاد سرمایش و گرمایش را در واحدها بصورت همزمان ایجاد میکنند. داکت اسپلیتها عموما جایگزین چند کولرگازی و اسپلیت میشوند و از نظر هزینه بسیار مقرون بصرفه بوده و تنها نیاز به کانال کشی از محل نصب در هر واحد تا نقاط مختلف همان واحد (از بالای سقف کاذب) را دارند.
سیستم های اسپلیت مرکزی (VRF):
سیستم اسپلیت مرکزی که با علائم اختصاری مانند VRV ,MULTIV ,VRF یا GHP مشخص میشود دارای یک کندانسور بیرونی ( که معمولا در بام ساختمان نصب میشوند) و تعدادی پنل اسپلیت داخلی با امکان انتخاب نوع پنل اسپلیت و امکان تنظیم دمای دلخواه در هر یک از فضاهای ساختمان میباشند.
سیستم اسپلیت مرکزی یا VRF معمولاً در ساختمانهای بزرگ،هتلها و مراکز تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. منبع تغذیه انرژی این دستگاهها بر اساس نوع یا برند میتواند برق سه فاز و یا گاز شهری باشد.
فن کویل (Fan Coil Unit):
فن کویلها تجهیزاتی هستند که در سیستمهای تهویه مطبوعی چیلر مورد استفاده قرار میگیرند. فن کویل در انواع فن کویل سقفی (با کابین و بدون کابین)، فن کویلهای زمینی (با کابین و بدون کابین)، فن کویلهای کاستی (یکطرفه، دوطرفه و چهارطرفه) و فن کویلهای دیواری ارائه میشوند.
برج خنک کننده (Cooling Tower):
برجهای خنک کننده وظیفه ی خنک نمودن آب مورد نیاز جهت به گردش در آمدن در کندانسور چیلرهای آبی را بر عهده دارند. برجهای خنک کننده را میتوان از نظر عملکرد بر دو دسته ی مدار باز و مدار بسته، واز نظر شکل ظاهری به انواع برج خنک کننده مدور و برج خنک کننده مکعبی تقسیم بندی نمود. همچنین جنس بدنه ی آنها میتواند از گالوانیزه و یا فایبرگلاس تهیه شود.
چیلرها ( Cooled Chiller):
در سیستم های تهویه مطبوع مرکزی چیلر قلب سیستم تهویه مطبوع به شمار میرود. چیلرها از نظر نوع عملکرد به دو دسته کلی چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم بندی میشوند.
چیلرهای تراکمی آبی (Water Cooled Chiller):
مزیت اصلی چیلرهای تراکمی آبی نسبت به هوایی، بیشتر بودن راندمان (COP) و قیمت کمتر چیلرهای آبی نسبت به هوایی است. همچنین در کنار مزیتهای بسیار چیلرهای آبی، بدلیل اینکه نیاز به خرید، نصب و نگهداری برج خنک کننده دارد ممکن است در برخی پروژهها ایجاد محدودیت نماید. جهت آشنایی بیشتر با سیستم چیلر تراکمی آبی اینجا کلیک کنید.
چیلرهای تراکمی هوایی (Air Cooled Chiller):
مزیت اصلی چیلرهای تراکمی هوایی نسبت به چیلرهای آبی، عمدتا امکان استفاده در هر شرایط آب و هوایی شرجی، امکان نصب در بام، بالکن یا هر فضای دیگری خارج از موتورخانه و نیز عدم نیاز به مصرف آب و نصب برج خنک کننده برای خنک نمودن مبرد و کندانسور در چیلرهای هوایی است.
مینی چیلر (Mini Cooled Chiller):
مینی چیلر یا چيلر آپارتمانی در اصل چيلرهاي هوایی کوچک و کم صدایی هستند که دارای ظرفیت کمتر از 20 تن تبرید بوده و براي آپارتمانها، ویلاها و ساختمانهايي که ميخواهند سرمايش و حتي گرمايش مستقلي داشته باشند و مشکلات مربوط به موتورخانه مرکزي را تحمل نکنند به کار مي رود.
از مزیت استفاده از مینی چیلرهاِی میتوان به مواردی نظیر دو فصل بودن (در مدلهای دارای هیت پمپ)، قیمت مناسب، صرفه اقتصادی برای واحدهای بزرگتر، استقلال کامل هزینه برق و آزادی عمل در تعیین دمای واحد و ... اشاره نمود.
چیلرهای جذبی (Absorbtion Chiller):
چیلر جذبی یکی از تجهیزات تولید برودت در سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی بوده که مصرف برق خیلی پایین تری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند اما نیازمند انرژی حرارتی زیادی (مانند آبگرم – آب داغ – بخار – شعله مستقیم) میباشند.
به طور کلی در سیستمهای تهویه مطبوع بر پایه چیلرهای جذبی کارفرمایان با چالشهایی نظیر هزینه اولیه بالاتر از چیلرهای تراکمی، اشغال فضای بیشتر نسبت به سیستمهای تراکمی، هزینه نگهداری بالا، راندمان پائین تر و... روبرو میشوند.
هواساز ( Air handling unit ):
هواساز که در جداول مشخصات تجهیزات پروژهها به اختصار آنرا با (AHU) نمایش میدهند از مهمترین تجهیزاتی است که برای تامین هوای مطبوع و سالم با امکان کنترل دما و رطوبت هم در فصول سرد و هم در فصول گرم سال مورد استفاده قرار میگیرد. هواساز از اصلی ترین تجهیزات سیستمهای تهویه مطبوع بوده که در تمام اقلیمهای ایران دارای قابلیت نصب و بهره برداری است.
هواساز برای انجام تهویه مطبوع درمراکز بزرگ، سالنهای اجتماعات، نمایش و سخنرانی، بیمارستانها، ادارات و ... بسیار مناسب است.
ایرواشر (Air Washer):
هواشور یا ایرواشر (Air Washer) دستگاهی است که برای خنک کردن هوا از روش پاشش پودر آب روی هوای عبوری از دستگاه بهره میگیرد. ایرواشرها میتوانند بصورت یک دستگاه مستقل و یا بعنوان جزئی از هواساز و دیگر سیستمهای تهویه مطبوع مورد بهره برداری قرار گیرند.
ایرواشرها دارای انواع آپارتمانی و صنعتی بوده که در مدلهای افقی یا عمودی، روبروزن یا بالا زن، مجهز به کویل گرمایشی یا فاقد کویل گرمایشی ارائه میشوند.
زنت (ZENT):
زنت دستگاهی است دو منظوره مطابق با شرایط اقلیم ایران که علاوه بر تامین سرمایش و گرمایش، میزان رطوبت هوا را نیز تنظیم مینماید. زنت مخفف نیمه زمستانی نیمه تابستانی است و دارای ایده و طراحی کاملا ایرانی است.
عملکرد بخش خنک کننده زنت مانند کولرهای آبی است، بدین ترتیب که علاوه بر داشتن پوشال و پمپ آب برای خنک کردن هوا در تابستان همچنین دارای کویل گرمایی آبگرم جهت ایجاد هوای گرم در زمستان نیز است.
کولر آبی (Water Cooler):
معمولا استفاده از کولر آبی در شهرهایی با هوای گرم و خشک توصیه میگردد. از کولرهای آبی برای مناطق خشک و معتدل استفاده میشود. از اصلی ترین دلایل استفاده از کولرهای آبی میتوان به مواردی چون قیمت مناسب تر، مصرف برق پایین تر، نصب و راه اندازی آسان تر، هزینه جزئی بهره برداری و تعمیرات احتمالی آن اشاره نمود.
روفتاپ پکیج (Rooftop Package):
به طور کلی روفتاپ پکیجها جهت ایجاد گرمایش و سرمایش و عموما در پروژههای تجاری و صنعتی و سالنهای اجتماعات، سالنهای ورزشی و ... مورد استفاده قرار میگیرند.
روفتاپ پکیج در واقع از یک چیلر هوایی همراه با هواساز تشکیل گردیده است که دارای کویل سرمایش DX و مستقیما گاز مبرد در آن جریان دارد.
روفتاپ پکیج بعنوان یک واحد مستقل در پشت بام ساختمان نصب میشود و در مکانهایی که دارای فضاهایی با متراژ و حجم بالا میباشند و به دمای یکسان نیاز دارند، قابل استفاده میباشند.
فن سانتریفیوژ و آکسیال (Axial & centrifuge Fan):
به طور کلی فن سانتریفیوژ و آکسیال جهت تخلیه هوا، سیرکولاسیون هوا و هوارسانی در پارکینگ مجتمعهای مسکونی، کارگاهها، آشپزخانههای صنعتی، مرغداریها، گلخانههای صنعتی، آشپزخانهها و سرویسهای بهداشتی ساختمانهای مسکونی و... مورد استفاده قرار میگیرند.
کانال و دریچه هوا (Channel and Air Hatch):
به طور کلی کانال هوا به منظور هدایت هوای انواع دستگاه های تهویه مطبوع مانند هواسازها، ایرواشرها، زنتها، فن کوئلهای کانالی، اسپیلتهای کانالی، کولرهای آبی و هواکشهای سانتریفیوژ مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا از ورقههای فلزی و گالوانیزه برای ساخت کانال هوا استفاده میشود که جهت برخورداری کانال از استحکام کافی،توجه به مواردی از قبیل ابعاد،کاربری و شرایط نصب و بهره برداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دریچههای هوا نیز در انتهای هر کانال هوا نصب میگردد و از نظر ظاهری و کاربری دارای انواع بسیاری است.
تصفیه کننده های هوا
دستگاه تصفیه هوای خانگی علاوه بر جذب و از بین بردن ذرات معلق و آلودگی هوا مانند باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و گرده گیاهان با از بین بردن بوهای نامطبوع و بوی سیگار در محیطهای بسته در تصفیه هوا کاملا مؤثر بوده و هوای پاک، سالم و مفرّح را به مصرف کنندگان عرضه میدارد.
امروزه با توجه به انواع آلودگیها در هوای شهرهای بزرگ، استفاده از دستگاه تصفیه هوا در کلیه منازل و ادارات یکی از ضروری ترین ملزومات زندگی شهری گردیده و علاوه بر آن اکیدا توصیه مینماییم که استفاده از دستگاههای تصفیه هوا همراه با نصب و استفاده از پنجرههای دوجداره و UPVC که از ورود دوده و ذرات معلق هوای شهرهای آلوده به داخل جلوگیری مینماید، انجام گردد.
هود و هواکش آشپزخانه (Hood and kitchen faucets):
هود و هواکش آشپزخانه یکی از کوچکترین اجزاء در تجهیزات تهویه مطبوع بشمار میروند اما نصب چنین تجهیزاتی در آشپزخانه بسیار کلیدی بشمار میرود زیرا وظیفه کشيدن بو، دود و بخاري که در هنگام آشپزي ایجاد میشود را به عهده دارد.به عبارت دیگر، هود آشپزخانه بوی غذا، دود، رطوبت و چربی معلق در هوا را به بیرون از منزل میراند وسبب بهبود کیفیت هوا و ثابت نگه داشتن میزان رطوبت هوای داخل منزل میگردد.
کاربر گرامی :
ضمن تشکر از جنابعالی جهت اطمینانی که به نظرات فنی کارشناسان فروشگاه کولرگازی دارید، لازم به ذکر است اصولا تعیین و انتخاب برند محصول موردنظر براساس سابقه، قدرت برند، خدمات و قیمت محصول نهایتا توسط خریدار تعیین میگردد.
چنانچه پس از مطالعه مطالب ارائه شده فوق، سوالات بیشتری جهت تصمیمگیری برای خرید انواع سیستمهای تهویه مطبوع مورد نیاز دارید، میتوانید پس از تماس با فروشگاه کولرگازی از کارشناسان فروش بخش تجهیزات تهویه مطبوع مشاوره بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
دفترمرکزی:تهران شریعتی نرسیده به سه راه طالقانی کوچه نقدی پلاک 4 طبقه 4 واحد 13
تهران خیابان طالقانی نرسیده به خیابان شریعتی پلاک 9 فروشگاه کولرگازی
02177637688
02177637687
09126461454