منبع کویل دار چیست؟
یکی از مهمترین تجهیزاتی که در موتورخانه ها استفاده میشود منبع کویلی یا منبع دوجداره است و به همین منظور برای تامین آب گرم مصرفی از یک منبع کویلی در موتور خانه استفاده میگردد. منبع کویل دار با یک مخزن گالوانیزه و یک مبدل با لوله های مسی طراحی شده و برای گرم کردن و نگهداری آب گرم مصرفی ساختمان یا جهت مصارف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. طرز کار منبع کویلی به این صورت است که بخار و آب داغ به وجود آمده بوسیله بویلر های بخار، توسط پمپ های سیرکوله به درون کویل های موجود در بدنه استوانه ای و سپس بوسیله شیرهای یک طرفه موجود در بدنه منبع، به درون مخزن هدایت میشود. اختلاف دمای بین مخزن و آب موجود در درون لوله سبب تبادل دما میشود. بدین ترتیب بر اثر برخورد لوله ها با آب مخزن، دمای آنها بیشتر از 50 درجه میشود و سرانجام توسط شیرهای خروجی جهت مصرف آماده میگردد. با از دست رفتن دما، آبی که درون کویل ها وجود دارد مجددا به بویلر بخاز برگشت داده میشود و این چرخه ادامه مییابد.
انواع منبع کویل دار
منبع کویل دار که یکی از انواع منبع موتورخانه است.
منبع کویلی ایستاده به صورت ایستاده از ظرفیت 200 لیتر تا 10000 لیتر ساخته میشود که کویل آن در قسمت پایین به صورت افقی درون مخزن نصب میگردد. به دلیل افزایش فشار در قسمت انتهای مخزن باید ضخامت عدسی پایینی، بیشتر از ضخامت بدنه انتخاب گردد.
منبع کویلی افقی به صورت خوابیده از ظرفیت 200 لیتر تا 10000 لیتر ساخته میشود. منبع کویلی خوابیده بدون هیچ پایه و نگهدارنده ای به مصرف کننده عرضه میشود و در زمان نصب منبع کوئلی متناسب با محل قرارگیری پایه و نگهدارنده مناسب اجرا میگردد.منبع کویل دار افقی به دلیل فشار نسبتا ثابت، تمامی سطح داخلی منبع با سایز ثابت و ضخامت ورق معین انتخاب میگردد.
کاربرد منبع کویلی
مشعل
مشعل چیست؟ دستگاهی است که با ترکیب مقدار معینی هوا با سوخت در یک فضای ایمن، انرژی سوخت را به انرژی گرمایی تبدیل میکند؛ در اثر این احتراق مقداری گاز نیز تولید میشود. این انرژی تولید شده توسط دو روش جابهجایی و تشعشع به محیط اطراف انتقال داده میشود. کار اصلی مشعل ایجاد گرمایش است؛ یکی از بزرگترین استفادههای مشعل در صنعت گرمایش به عنوان موتور احتراق بویلرها است همچنین در انواع دیگها، مشعلهایی با ظرفیت کاری متفاوت استفاده میشود. انواع مدل های مشعل شامل گاز سوز، گازوئیل سوز، مازوت سوز، دو گانه سوز، سه گانه سوز میباشند و مشعل ها در دو مدل جت یا روتاری ساخته میشوند که با توجه به نوع بویلر و زاویه پرتاب شعله و دیگر مولفه ها برای بویلرها کارایی دارند، انواع خط گاز با مارک های متنوع همچون کروم شرودر، دانگز،. ماداس و غیره نیز جهت تامین و کنترل سوخت گاز مشعل ها تعبیه و ارائه میگردد.
طرز کار مشعل بدین شکل است که با پاشش سوخت (گاز، گازوییل، مازوت) از طریق ورودی و ایجاد جرقه حرارت مورد نیاز را به صورت شعله به داخل کوره هدایت میکند. در مشعل و دیگ تعدادی کنترلکننده وجود دارد که میزان و زمان هر کدام از فرایندهای مشعل را کنترل میکنند. برای مثال ترموستات دیگ و کنترل دود که گاهی به جای آن از سلول فتوالکتریک استفاده میشود بهطور خودکار باعث کار کردن و از کار افتادن مشعل میشود.
انواع مشعل موتورخانه از نظر سوخت مصرفی
مشعل موتورخانه گاز سوز
مشعل موتورخانه گازوئیل سوز
مشعل موتورخانه دوگانه سوز
مشعل موتورخانه مازوت سوز
مشعل موتورخانه سوخت جامد
مشعل های گازسوز
این مشعلها برای احتراق گاز طبیعی طراحی شده است. دبی سوخت گازی لازم در این مشعلها، توسط شیر برقی کنترل شده و هوای لازم برای احتراق آنها، توسط یک دمنده که بر روی محور موتور نصب شدهاست، تأمین میشود. دبی این هوا توسط دمپر هوایی که در ساختمان مشعل نصب شدهاست، کنترل میشود. جریان گاز از یک فیلتر عبور کرده، با هوای احتراق مخلوط شده و آمادهٔ احتراق میشود. اگر فشار هوای احتراق از حدی کمتر شده یا دبی سوخت از مقدار مورد نظر بیشتر یا کمتر شود، این موضوع توسط سنسورهای فشارِ تعبیهشده در مشعل حس شده و مشعل به وسیلهٔ یک رلهٔ کنترلی، خاموش میشود. در صورت مناسب بودن تمام شرایط ذکر شده، در نهایت مخلوط سوخت گازی و هوا، توسط جرقه (که به وسیلهٔ یک ترانس ولتاژ بالای نصبشده در ساختمان مشعل ایجاد میشود) یا به وسیلهٔ شعلهٔ یک شمعک که در مسیر خروجی جریان قرار میگیرد، محترق میشود. همچنین به منظور یکنواخت کردن و پایدارسازی شعله، از یک شعلهپخشکن در جلوی نازل سوخت استفاده میشود. به منظور کنترل فرایند احتراق، از یک سنسور به نام میلهٔ یونیزاسیون، در مسیر شعله استفاده میشود. در صورت برقرار شدن شعله و وجود حرارت، یک جریان الکتریکی در آن برقرار شده و رلهٔ مشعل با دریافت این جریان به عملکرد خود ادامه میدهد. اگر به هر علت، تغییری در وضعیت این جریان رخ دهد، مشعل توسط رله خاموش میشود.
مشعلهای دوگانهسوز
مکانیزم عملکردی مشعلهایی که با سوخت مایع کار میکنند را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
سوخت مایع میبایست به پودر تبدیل شود تا احتراق روی آن به خوبی انجام گیرد این سوخت پودر شده با هوا ترکیب میشود دمای ترکیب باید تا بالای دمای احتراق افزایش یابد. یک ورودی پیوسته از سوخت و هوا باید تأمین شود محصولات احتراق باید از محفظهٔ احتراق خارج شوند
مشعلها انواع مختلفی دارند، اما در ساختمان تمامی آنها دو فصل مشترک وجود دارد:
-نیاز به اتمیزه کردن سوخت مایع دارند.
-نیاز به ترکیب سوخت با هوای احتراق دارند.
کار منبع انبساط چیست؟ چرا باید از منبع انبساط استفاده کرد؟
ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا استفاده از منبع انبساط برای سیستم گرمایشی لازم است یا نه، از آنجایی که در قدیم در سیستم گرمایشی از مخزن انبساط استفاده نمیشده، نیاز ضروری به آن هنوز برای بسیاری از مردم آشکار نشده است. وقتی آب در گردش در سیستم گرم میشود، به دنبال آن فشار آن نیز زیاد تر میشود، آب گرم پرفشار بالا حال بایستی در سیستم گردش کند اگر مخزن انبساط در سیستم نباشد این سیال فشار بالا جایی برای جارش شدن و چرخش ندارد و میتواند مشکلات عدیده ای به بار آورد.
دو هدف اصلی از نصب منبع انبساط در سیستم های بسته حرارت مرکزی بدین شرح است:
-خنثی کردن فشار آبی که در اثر گرما افزایش حجم داشته
-جبران کمبود آب لازم برای سیستم حرارت مرکزی
انواع مخزن انبساط
مخازن انبساط به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
ویژگی های منبع انبساط باز
منبع انبساط باز (Tank Expansion Open) در حقیقت يک مخزن باز است، که کارکردش تنظيم فشار آب و جلوگيري از افزايش يا کاهش فشار سيستم است.
هنگام راه اندازي موتورخانه و سيستم هاي گرم کننده مانند شوفاژ، به دليل بالارفتن درجه حرارت، آب داخل سيستم منبسط شده و حجم آن افزایش مییابد.
منبع انبساط با مکانیزم خود، ضمن جبران این کاهش حجم، از بوجود آمدن فشار منفي در سيستم جلوگيري به عمل میآورد.
همچنين در هنگام سرد شدن آب در سيستم گرمایشی، حجم آب با انقباض همراه میشود.
اين منبع در ارتباط با هواي آزاد است که در نتيجه آن، فشار آب درون منبع صفر خواهد بود (فشار داخل آن همیشه برابر فشار جو محل است).
نصب منبع انبساط باز، در خط مکش پمپ موتورخانه و حداقل 2 تا 3 متری بالای مرتفع ترین مصرف کننده حرارتي ساختمان انجام مي شود.
منبع انبساط باز از طریق مسير لوله ارتباطي با ديگ و همچنین توسط شناور موجود در آن، میزان آب موجود در چرخه را کنترل مي کند.
تخلیه اين ازدياد حجم در مخزن انبساط صورت میگیرد و بدین طریق از بالا رفتن فشار در سيستم جلوگيري مي کند.
در این هنگام منبع انبساط باز با اضافه کردن آب شهري به میزان آب خروجي از چرخه، مقدار آب چرخه را ثابت نگه مي دارد.
انواع مخزن انبساط باز
مخزن انبساط باز معمولاً از جنس ورق گالوانیزه، آلومینیوم و یا فایبرگلاس و پلی اتیلن است، که به صورت مکعب و یا استوانه ساخته میشود.
در هر صورت در بازار ايران، سه نوع منبع انبساط باز بدون عايق يافت مي شود، که عبارتند از:
منبع انبساط باز آهني (گالوانيزه به شکل مکعب مستطيل) ... با گنجایش 100 تا 3000 لیتری
منبع انبساط باز آلومينيومي (به شکل استوانه اي) ... تاگنجایش 200 لیتری
منبع انبساط باز فايبرگلاسی (به شکل استوانه اي)
منبع تحت فشار چیست؟
منبع تحت فشار، منبع آب فلزی است که در سیستم آبرسانی ساختمان ها کاربرد داشته و وظیفه دارد تا از کارکرد مداوم و دائمی پمپ آب کاسته و در نتیجه باعث افزایش عمر پمپ و همچنین تثبیت سطح فشار آب در حال گردش شود.
منبع تحت فشار در بازار با عناوینی چون مخزن تحت فشار، منبع انبساط بسته و مخزن پمپ آب نیز شناخته میشود و انواع مختلفی نیز دارد و معمولاً در دو رنگ آبی و قرمز تولید میشوند.
این مخازن عموماً از سه قسمت اصلی بدنه، فلنچ، تیوپ و یا دیافراگم لاستیکی ساخته شده اند. با توجه به این موضوع به طور کلی این مخازن به دو دسته منبع تحت فشار تیوپی و منبع تحت فشار دیافراگمی تقسیم میشوند.
مزایای استفاده از منبع تحت فشار
کاربر گرامی :
چنانچه پس از مطالعه مطالب ارائه شده فوق، سوالات بیشتری جهت تصمیمگیری برای خرید انواع سیستمهای موتورخانه و گرمایشی همانند منبع آب کویلی و مشعل را دارید، میتوانید پس از تماس با فروشگاه کولرگازی از کارشناسان فروش بخش تجهیزات گرمایشی مشاوره بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
دفترمرکزی:تهران شریعتی نرسیده به سه راه طالقانی کوچه نقدی پلاک 4 طبقه 4 واحد 13
تهران خیابان طالقانی نرسیده به خیابان شریعتی پلاک 9 فروشگاه کولرگازی
02177637688
02177637687
09126461454