گرمایش چیست؟
به فرایند افزایش دما، گرمایش میگویند. سامانهها و دستگاههای گوناگونی وجود دارد مانند بخاریها، رادیاتورها، آبگرمکنها، فن کویلها، پکیج شوفاژ دیواری، موتورخانه و جز اینها که به وسیلهٔ آنها فرایند گرمایش انجام میگیرد.
انواع مختلفی از سیستمهای گرمایشی استاندارد وجود دارد. در مناطق با آبوهوای سرد برای خانههای شخصی و ساختمانهای عمومی از گرمایش مرکزی (شوفاژ) برای گرم کردن استفاده میکنند. همچنین سیستمها شامل یک دیگ بخار، کوره (مشعل) یا پمپ گرمایی برای گرم کردن آب، بخار یا هوا میباشند که همه در یک مکان مرکزی مانند موتورخانه در یک خانه یا اتاق تأسیسات در ساختمانهای بزرگ قرار میگیرند.یکی دیگر از راههای گرم کردن فضا، سیستم حرارتی گرمایش از کف است که با انتقال حرارت به صورت تابشی سهم زیادی در فرایند گرمایشی دارد. این سیستم در مقایسه با سایر سیستمهای حرارتی نه تنها باعث صرفه جویی و بهینهسازی مصرف انرژی میشود، بلکه در ایجاد رفاه و آسایش ساکنان نیز بسیار مؤثر است. یکی از جدیدترین روشهای گرمایش ساختمانها استفاده از قرنیز گرمایشی است. سیستم گرمایش قرنیزی به علت توزیع حرارت در سراسر فضا باعث ایجاد گرمایش مطبوع و یکنواخت در کل فضا میشود. از مزایای دیگر این روش میتوان به سرعت و بازده بالا در گرمایش اشاره نمود.
موتورخانه چیست؟
سیستم موتورخانه که برای گرمایش مرکزی ساختمان آن را میشناسند باعث میشود تا هر واحد ساختمان مجبور نباشد تا به نصب پکیج و آبگرم اختصاصی اقدام کند. از جمله اجزای سیستم موتورخانه میتوان به دیگ آب موتور، منبع کوئل، مشعل نصب شده روی دیگ، منبع انبساط، پمپ سیستم لوله های نصبی بین اجزای سیستم موتورخانه و انتقال دهنده به طبقات چیلر، سیستم کلکتور و سیستم هوشمند اشاره نمود.
انواع موتورخانه
اجزای سیستم موتورخانه
دیگ آب موتورخانه
دیگ ها به صورت پره های جداگانه هستند که به وسیله دیگ جمع کن به یکدیگر متصل میشوند. بر اساس اندازه ساختمان و احتیاج به آب گرم ساختمان تعداد و اندازه پره ها میتواند متفاوت باشد. آب گرم شده درون دیگ مستقیماً به رادیاتورهای داخل ساختمان رفته و برای گرم شدن واحدها استفاده میشود. مقداری نیز به منبع کوئل رفته و باعث گرم شدن آب درون منبع کوئل میشود.
مشعل نصب شده روی دیگ در موتورخانه
مشعل برای گرم کردن آب درون دیگ به کار میرود. با شروع کار دمای آب بالا میرود و زمانی که به دمای مشخصی که در ترموستات تعیین شده است رسید خاموش میشود و هنگامیکه دما از حد مشخصی پایین تر بیاید شروع به کار میکند.
منبع کوئل سیستم موتورخانه
در موتورخانه آب گرم شده درون دیگ بعد از انتقال به منبع کوئل وارد لوله های مسی میشود. لوله های مسی دور منبع قرار گرفته اند. آب گرم بعد از وارد شدن به این لوله ها، به صورت غیر مستقیم آب درون منبع را گرم میکند. آب گرم داخل منبع کوئل به واحدها میرود و برای شست و شو استفاده میشود.
منبع انبساط سیستم موتورخانه
منبع انبساط سیستم موتورخانه معمولاً در پشت بام قرار میگیرد و آب بخار شده اضافی درون دیگ به آن منتقل میشود تا در آنجا نگهداری شود. زمانی که آب دیگ کم شود از منبع انبساط آب به دیگ تزریق میشود تا سیستم خشک کار نکند.
پمپ سیستم موتورخانه
برای زیاد شدن فشار آب و همچنین کمک به گردش آب درون سیستم موتورخانه از پمپ ها استفاده میشود؛ بنابراین آب در سیستم گردش میکند و آب گرم درون آن مانند پمپاژ قلب به گردش میآید.
سیستم هوشمند موتورخانه
سیستم کنترل هوشمند موتورخانه (bms)، سامانه ای است که از طریق آن تجهیزات داخل موتورخانه متناسب با نیاز حرارتی داخل ساختمان به کار گرفته میشوند، تشخیص این نیاز از طریق سنسورهای داخل و خارج ساختمان و با توجه به شرایط محیطی توسط سیستم هوشمند انجام میپذیرد، این امر باعث میگردد تا علاوه بر کاهش مصرف سوخت موتورخانه میزان استهلاک تجهیزات کاهش یافته و آسایش حرارتی داخل ساختمان در حد استاندارد خود تنظیم گردد.
نحوه عملکرد گرمایشی شوفاژ چگونه است؟
در سیستم موتورخانه، گرم شدن خانه توسط رادیاتور، به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی صورت میگیرد. هوایی که در بالای رادیاتور قرار دارد، به دلیل گرم شدن، سبک شده و به سمت نقاط مرتفع تر محیط حرکت میکند و هوای سرد طرف دیگر محیط، جایگزین آن شده و به همین ترتیب یک چرخش طبیعی، در جریان هوای اتاق به وجود میآید که دمای تمامینقاط محیط را بالا میبرد و گرم میکند.
دیگ یا بویلر ( مولد های حرارتی)
قلب یک سیستم حرارت مرکزی دیگ یا بویلر است که تاثیر مهمی در طرز کار موتورخانه دارد. تمامی گرمایش یک ساختمان از این واحد گرفته میشود. بویلر به کمک دستگاهی به اسم مشعل ( که در ادامه معرفی خواهد شد) آب داخلش را گرم میکند. آتش از طریق مشعل آتش در داخل بویلر ایجاد شده و آب پس از عبور از فضای گرم داخل بویلر به دما مورد نظر رسیده و پس از گردش داخل بویلر به سمت مصرف کننده ها(مبدل های حرارتی) حرکت میکند. پس از آن که حرارت از طریق مبدل های حرارتی به فضای ساختمان وارد میشود، مجددا آبی که دمای خود را از دست داده و حرارت خود را به محیط منتقل کرده است مجددا به دیگ باز میگردد تا مجددا گرم شود. این فرآیند گردش آب در داخل دیگ و مبدل های حرارتی به صورت دائم انجام شده و تا زمانی که نیاز به آب گرم مصرفی و گرمایش ساختمان داشته باشیم سیستم به همین صورت کار میکند.
به کمک قطعه ای به نام ترموستات دمای آب موجود در دیگ را تنظیم میکنیم.
دیگ از لحاظ جنس به دو دسته تقسیم میشوند.
مشعل ها
بخش دیگر مولد حرارتی مشعل ها هستند. در واقع مشعل ها خود مولد حرارتی اصلی سیستم هستند. این تجهیزات با ایجاد شعله و دمیدن آن در داخل دیگ ها، آب داخل دیگ را به دمای مورد نظر میرساند. مشعل ها روی دیگ نصب شده و مکمل بویلر ها هستند. مشعل ها متناسب با طرز کار موتورخانه، عمل میکنند. مشعل ها از نظر عملکردی دارای بخش های زیر میباشند.
کاربر گرامی :
چنانچه پس از مطالعه مطالب ارائه شده فوق، سوالات بیشتری جهت تصمیمگیری برای خرید انواع سیستم های گرمایشی همانند پکیج, رادیاتور, دیگ آبگرم, مشعل, پمپ و غیره .... مورد نیازرا دارید، میتوانید پس از تماس با فروشگاه کولرگازی از کارشناسان فروش بخش تجهیزات گرمایشی و موتورخانه مشاوره بگیرید و سوالات خود را مطرح نمایید.
دفترمرکزی:تهران شریعتی نرسیده به سه راه طالقانی کوچه نقدی پلاک 4 طبقه 4 واحد 13
تهران خیابان طالقانی نرسیده به خیابان شریعتی پلاک 9 فروشگاه کولرگازی
02177637688
02177637687
09126461454